fotka_PR_ePojisteni_videobydleni.cz_Velikost garáže, jaká je ideální__IN

Víte, jak správně navrhnout rozměry nové garáže?

Komentáře: 0

Stavba garáže má své normy, zejména co se týče minimální šířky, délky a výšky. Ne vždy jsou ale zárukou, že se do ní vaše auto pohodlně vejde. Ať už plánujete koupit dům s garáží, nebo si chcete garáž přistavět svépomocí, víte, jaká by měla být její optimální velikost?

Photo by Jarrod Reed on Unsplash

 

Hned na začátku je potřeba si uvědomit, jaké využití od garáže očekáváte. Rádi o víkendech kutíte nebo máte celou řadu sportovního vybavení? V tom případě během plánování stavby počítejte také s úložnými prostory a pracovním koutem. Zapomínat byste neměli na místo pro uskladnění příslušenství k autu, jako jsou kola, střešní nosiče nebo přívěs.

Jak vypočítat ideální rozměry?

Minimální rozměry samozřejmě záleží na velikosti vašeho auta. Mezi stěnou garáže a dveřmi u auta na straně řidiče je dostačující vzdálenost alespoň 1 metr. Na straně spolujezdce to pak může být o polovinu méně. Mezi čelem a koncem auta si pak pohlídejte, aby prostor měl minimálně 0,5 metru. Doporučená výška garáže je podle norem stanovená na 2,1 metru. Obzvlášť majitelům SUV bychom však doporučili mít strop vysoký alespoň 2,5 metru.

Raději více než méně

Pokud stavbu garáže teprve plánujete, vždy její rozměry raději naddimenzujte. Je třeba myslet na to, že z auta někdy budete vytahovat velké krabice, kufry a podobně. Nezapomeňte ani na rozměrnou sekačku na trávu, bednu s nářadím nebo zazimovaný zahradní nábytek. Jako vodítko můžete použít běžné vnitřní rozměry garáže, které jsou 4 × 6,5 metrů, pro dva vozy to pak je 7 × 8 metrů.

Přestože máte auto zaparkované v garáži, nezapomínejte, že i tady je riziko živelních událostí nebo krádeže. Mějte proto k autu vždy sjednané také havarijní pojištění. Cena havarijního pojištění se u různých pojišťoven značně liší, online srovnávače ale udělají mravenčí práci za vás a výběr vám pak zabere sotva pár minut.

Nabídka nemovitostí

Nové články