postel

Jak vybrat vhodnou velikost postele do vašeho bytu?

Komentáře: 0

Zařizujete si byt a stojíte před rozhodnutím, jakou postel pořídit do ložnice, dětského pokoje nebo do pokoje pro hosty? Kromě vzhledu a kvality provedení dbejte také na výběr správné velikosti postele. Čím více prostoru vám postel nabídne, tím pohodlnější budete mít spánek. Na druhou stranu je třeba zohlednit také rozměry místnosti, do které postel pořizujete. 

Co při výběru postele zohlednit?

Při výběru rozměrů postele vycházejte z počtu osob, které v ní budou přespávat, jejich tělesné výšky a zohledněte i jejich věk. Šířka jednolůžka by měla začínat na 100 cm a pohodlná manželská postel by neměla být užší než 180 cm. Délka postele ideálně přesahuje tělesnou výšku daného člověka o 25–30 cm a poskytuje mu tak dostatek prostoru pro převalování. Podceňovat byste neměli ani výšku postele, kterou můžete do značné míry ovlivnit výběrem matrace. Aby se vám z postele pohodlně vstávalo, ležte alespoň 30 centimetrů nad zemí a nezapomeňte si ponechat dostatečný prostor kolem postele. Budete ji tak moci pohodlně obejít nebo si vedle ní umístit noční stolek.

Dětská postel

Menším dětem se pořizují jednolůžkové postele o rozměrech 60 × 120 cm položené níže nad zemí. Zauvažovat můžete i o pořízení postele s bočnicemi, které zamezí případnému pádu. Jestliže máte více ratolestí a při zařizování pokoje bojujete o každý centimetr, nabízí se vám dvě řešení. Pořídit postel s přistýlkou, která se vysune vždy jen na noc a přes den zbytečně nepřekáží, nebo patrovou postel. Prostor dokáží efektivně ušetřit také postele s úložným prostorem například v podobě zasouvacích šuplíků, do kterých můžete schovat dětské hračky nebo oblečení.

Jednolůžková postel

Starší děti nebo studenti se pohodlně vyspí na jednolůžkové posteli se standardními rozměry 90 × 200 cm. Do omezeného prostoru seženete i úspornější variantu o šířce 80 cm, která navíc může disponovat praktickým úložným prostorem. Pokud vám to ale rozměry místnosti dovolují, investujte do jednolůžka o šířce 120 cm. Investice se vám vrátí v podobě pohodlného a kvalitního spánku.

Francouzská postel

Francouzská postel se rozměrově (140 × 200 cm nebo 160 × 200 cm) nachází na pomezí jednolůžkové a dvoulůžkové postele. Jednotlivci poskytuje více než dostatek prostoru a dopřává mu tak nerušený odpočinek. Na druhou stranu může být vhodnou variantou dvoulůžkové postele všude tam, kde se potýkáte s omezeným prostorem. Spíš než v ložnici se s ní proto setkáte v pokoji pro hosty, kde se na ní v případě potřeby vyspí i dvě osoby.

Manželská postel

V manželské posteli je často nutné najít místo i pro domácího mazlíčka nebo vaši ratolest, když ji zrovna trápí zlé sny. I proto se stále častěji můžete setkat s postelemi, jejichž rozměry přesahují běžných 180 × 200 cm. K nejprostornějším postelím patří takzvané královské (King Size) postele, které se pyšní šířkou 200 cm a délkou až 220 cm. V čalouněném provedení a s praktickým úložným prostorem se stanou dominantou každé ložnice.

Nevíte si s výběrem správné postele rady? Inspirujte se hodnocením uživatelů na Heurece a projděte si jejich recenze. Zjistíte díky nim, která postel splňuje všechna vaše očekávání a bude ta pravá do vašeho bytu.

 

Nabídka nemovitostí

Nové články