Omezení převodu nemovitosti (§ 58 zákona č. 40/1964 sb.)

Jak je to s omezením převodu nemovitosti?

Komentáře: 0

Omezení převodu nemovitosti je pozůstatek ze starého občanského zákoníku, který byl zrušen v roce 2014. Jednalo se o § 58 zákona č. 40/1964 sb. Přesto se s ním dodnes můžete setkat – kolikrát na omezení narazíte třeba v katastru nemovitostí.

V občanském zákoníku ze dne 26. února 1964 v § 58 je specifikována možnost zatížit nemovitost omezením, aby se nedala prodat. Využívala se například ve chvíli, kdy jste nemovitostí ručili za hypotéku nebo jiný úvěr. Tehdy věřitel (banka, nebankovní společnost) požadoval omezení převodu nemovitosti. Prodejem byste uškodili věřiteli, neměl by jistotu, že z vás v případě potíží se splácením dostane peníze.

Omezení převodu nemovitosti (§ 58 zákona č. 40/1964 sb.)
Omezení převodu nemovitosti (§ 58 zákona č. 40/1964 sb.)

S omezením se můžete dodnes setkat

I po letech od zrušení starého občanského zákoníku se s omezením převodu nemovitosti stále setkáváme. Narazit na něj můžete v katastru nemovitostí, bývá uvedený v sekci jiné zápisy. Někdy je tam zápis pouze zapomenutý, jindy ale doopravdy poukazuje na to, že je dům zatížen hypotékou či úvěrem. Možná tam byl vložen ještě před rokem 2014, kdy byl starý zákoník zneplatněn. Vždyť hypotéky se běžně splácejí desítky let.

Pokud se chystáte koupit nemovitost a v katastru nemovitostí narazíte na omezení převodu nemovitosti, určitě se neváhejte informovat přímo na katastru, zeptat se realitní kanceláře a majitele nemovitosti. Je-li totiž omezení platné, dům prostě nekoupíte.

Kdy omezení zaniká?

Podle § 61 starého občanského zákoníku zanikalo buď zánikem pohledávky, nebo jejím promlčením. A to je právě ten důvod, proč se s ním ještě někdy v katastru můžete setkat. Není-li pohledávka splacená, omezení stále existuje. Žádná listina, jež by prokazovala zánik omezení, oficiálně neexistuje. To je zase důvod, proč se někdy omezení z katastru zapomíná odstranit. Co se týče promlčení, promlčecí lhůta pohledávky je občanským zákoníkem stanovena na 3 roky.

Nabídka nemovitostí

Nové články