novazelenausporamlight_1-1024x683

Nová Zelená úsporám Light: Co to je a na co se (ne)dá použít

Komentáře: 0

Nová Zelená úsporám Light je program, o kterém se v posledních měsících hodně mluví. Víte, co je jeho cílem, komu má pomoci a s čím?

Nové Zelené úsporám už slýcháme celé roky. Teď má ale tento státní dotační program i svou „light verzi“. Ta cílí na skupinu osob, která je nejohroženější z hlediska energetické chudoby – tedy především na seniory a nízkopříjmové domácnosti.

Ceny energií loni šplhaly nezvykle vysoko, například za první pololetí roku 2022 došlo k meziročnímu nárůstu z 539 Kč za 100 kWh na 620 Kč. A měsíční zálohy se jen za elektřinu zvedly na nepříjemnou hranici 10 000 Kč a více, tedy i o 100 %. Od ledna 2023 máme sice zastropované ceny energií (za MWh elektřiny zaplatíme maximálně 6 050 Kč a za MWh plynu 3 025 Kč), pro nízkopříjmové domácnosti je to však stále dost.

Zatímco domácnosti s vyššími nebo středními příjmy si se situací dokázaly nějak poradit, ty s příjmy nižšími začaly být ohroženy tzv. energetickou chudobou. Pomoci se jim ale dá i jinak než „jen“ zastropováním cen.  Částečně jim totiž může ulevit třeba zateplení domu, výměna oken nebo dveří.

Problém však je, že někdo na taková vylepšení zkrátka nemá peníze. A právě na tuto skutečnost reaguje program Nová Zelená úsporám Light, který si klade za cíl pomoci ohroženým skupinám a díky celkem snadným a relativně rychlým úpravám zvýšit energetickou efektivitu jejich bydlení.

Koho se Nová Zelená úsporám Light týká

Program Nová Zelená úsporám Light je navržen pro nízkopříjmové domácnosti, tedy pro domácnosti, jejichž všichni členové (tedy nejen žadatel) jsou seniory ve starobním důchodu nebo invalidními důchodci (ve 3. stupni). Žadateli mohou být také všichni, kdo mezi 12. zářím 2022 a datem podání žádosti o dotaci aspoň v některém měsíci pobírali příspěvek na bydlení.

To, jestli máte na tuto dotaci právě vy nebo vaši blízcí nárok, je ale třeba prověřit blíže – není například problém, když si důchodce při penzi přivydělává, ale dům musí být v jeho vlastnictví a musí v něm mít trvalé bydliště, případně může vlastnit dům společně s potomkem, který ovšem bydlí jinde.

Nová Zelená úsporám Light myslí jak na rodinné domy, tak na rekreační objekty. Práce spojené s příslušnou energeticky úspornou renovací si lze objednat u firmy, ale také je žadatel může vykonat svépomocí.

S Novou Zelenou úsporám Light ušetříte za náklady na bydlení i na několik let dopředu.

S čím Nová Zelená úsporám Light pomůže a jak funguje

Z dotačního programu můžete získat až 150 000 Kč na úpravy jednoho domu. Využít je můžete na zateplení fasády (6 000 Kč/běžný metr), stropu (50 000 Kč), střechy (120 000 Kč) a podlahy (60 000 Kč). A pak také na výměnu oken (12 000 Kč/kus) a vchodových dveří (18 000 Kč/kus).

Účelem je zamezit úniku tepla a tím snížit spotřebu elektřiny a plynu, tedy udělat to nejzásadnější, aby bylo bydlení úspornější. Program se například (na rozdíl od Nové Zelené úsporám) netýká výměny kotlů, fotovoltaiky, dešťovky, ekomobility a dalších vychytávek.

Oproti programu Nová Zelená úsporám je „light verze“ přívětivější, co se týče počáteční investice. Tu totiž žadatel sice potřebuje, ale nemusí mít finance v plné výši ceny rekonstrukce (jak je tomu u „plné“ verze programu NZÚ, kdy žadatel nejprve nese náklady na úpravy sám a dotace je mu vyplacena až zpětně).

Je to proto, že nízkopříjmová domácnost jednoduše nemůže jen tak vydat desetitisíce korun a čekat, až se jí část investice od státu vrátí po dokončení celé rekonstrukce. Proto si může zájemce podat žádost o zálohu, aby nemusel v začátku všechno platit sám.

Dobrou zprávou je, že o dotaci se dá požádat i zpětně, a to na všechny jmenované úpravy, které se uskutečnily od 12. září 2022. Se vším dokážou zcela zdarma pomoci proškolení poradci, kterých je už dnes celá síť napříč republikou.

Uzávěrka žádostí je 31. 8. 2024, případně program může skončit dříve, jakmile dojde k vyčerpání financí, které na něj byly určeny.

Ještě pořád chybí finance? Zkuste přívětivou půjčku

Ačkoli dotační program nabízí vyplacení zálohy, aby mohly práce na domě nebo rekreačním objektu odstartovat, nemusí to vždy stačit. V takovém případě se vyplatí podívat se na možnosti EKO půjčky s přívětivým úrokem, která je určena právě na zateplení domu i další ekologicky zaměřené úpravy bydlení.

Lze ji samozřejmě využít i před čerpáním dotace z již zavedeného programu Nová Zelená úsporám, k jejímu získání vám pak dokonce banka může pomoci i svým poradenstvím.

Nabídka nemovitostí

Nové články