benjamin-manley-pAxU2_st5jo-unsplash

Nejsou brambory jako brambory. Víte, co znamenají jednotlivé varné typy? A kde a jak je skladovat?

Komentáře: 0

Brambory jsou běžnou součástí našich jídelníčků, minimálně několikrát do měsíce se objeví na talíři každého z nás. Ceněny jsou zejména pro svou univerzálnost, kdy je lze použít jako přílohu, do polévek, na zahuštění, jako součást salátů, kaší atd.

Neopomenutelná je však i dobrá stravitelnost a vysoká energetická hodnota brambor, která je uložena ve škrobech. Při jejich nákupech už jste si ale určitě všimli, že kromě různých barevných variant jsou k dostání i různé druhy brambor.

Znáte je a umíte se v nich zorientovat? Každý typ se totiž hodí pro jiné pokrmy…

Varné typy brambor

Pokud se vydáte do obchodu a budete kupovat brambory zabalené v igelitovém sáčku, bude na nich kromě jejich odrůdy uveden i varný typ. U těch volně ložených jej pak najdete uvedený u cedulky s cenou. Setkat se můžete s následujícími údaji:

· Varný typ A – salátové: jedná se o pevné, tuhé brambory, které se jen tak nerozvaří, a jak už sám název napovídá, jsou určeny zejména do bramborového salátu. Skvěle poslouží ale i na pečení v troubě, například když zapékáte francouzské brambory.

· Varný typ B – přílohové: s těmi se v praxi setkáte nejčastěji a také mají nejuniverzálnější využití. Jsou ideální jako příloha k hlavním chodům, hodí se ale i do polévek či třeba bramborového guláše.

· Varný typ C – moučné: tento typ je pojmenován podle vysokého obsahu škrobu. Jsou proto vhodné zejména do těst či na smažení, výborné jsou ale i na přípravu šťouchaných brambor či bramborové kaše. Kromě smažených hranolků z nich budou chutné i bramboráky, knedlíky či šišky s mákem.

· Varný typ D – tento typ na pultech obchodů nenajdete, jsou určeny jako krmné pro hospodářská zvířata.

· Smíšený varný typ: i takové označení můžete najít, a to konkrétně jako typ A–B, nebo B–C. Jedná se o brambory, které jsou svými vlastnostmi na pomezí daných typů.

Nezapomeňte dodržovat pravidla skladování brambor

Kromě samotných varných typů pak můžete zakoupit i různé barevné varianty. Vedle klasických žlutých jsou velmi časté červené brambory s pevnými, jen těžko rozvařitelnými hlízami, či fialové brambory, které mají zbarvenou i dužinu. Pokud patříte k těm, kteří si rádi nakoupí brambory do zásoby, nezapomeňte také na jejich správné skladování. Aby si zachovaly svou kvalitu, nepřemrzly a nezačaly klíčit, je třeba dodržovat správné podmínky pro jejich uchovávání.

Skladování brambor má jasně daná pravidla – pokud nemáte k dispozici sklep, můžete je uchovávat v lednici v boxu pro zeleninu, případně na balkoně, kde je však třeba ochránit je před mrazem – například tím, že krabici vyložíte polystyrenem a přikryjete pytlovinou nebo starou dekou.
Optimální teplota pro skladování je mezi 4–7 °C, při poklesu pod 3 °C hrozí riziko namrznutí a sládnutí, vysoké teploty při skladování brambor zase vedou k rychlé klíčivosti.

Až tedy příště půjdete nakupovat brambory, nezapomeňte se podívat, jaký typ kupujete a doma je uschovejte tak, aby neztrácely na kvalitě. Odmění se vám tím, že si na nich opravdu pochutnáte.

Nabídka nemovitostí

Nové články