Cheerful girl sitting on couch with blanket and cushions and smiling. Spectacular brunette lady laughing, while drinking coffee under plaid..

Vliv bydlení na zdraví a pohodu: Jak si vytvořit domov, který podporuje vaše celkové well-being

Komentáře: 0

V životě jsou věci, nad kterými nemáme kontrolu a které nemůžeme ovlivnit. O to víc si musíme hýčkat a přizpůsobovat ty, které můžeme. Především bydlení, které by vždy mělo být bezpečným úkrytem před okolním světem, ve kterém dobijete baterky. Poradíme vám pár tipů, jak si přizpůsobit domov, abyste se v něm cítili skvěle a jen kvetli.

Vybudujte si svou oázu klidu

Místo, které nazýváme domovem, je víc než jen střecha nad hlavou. Je to naše útočiště, naše oáza klidu a prostor, kde se můžeme plně uvolnit a být sami sebou. Prostředí, ve kterém žijeme, má také hluboký vliv na naše zdraví a pohodu, a to jak fyzickou, tak psychickou. Je jasné, že ve většině případů jsou při hledání bydlení rozhodující ceny nájemného, v Olomouci, Praze nebo Brně bez rozdílu. O to je důležitější umět pracovat s tím, co máme.

Jednoduché kroky, které vás dovedou k vysněnému bydlení

Máme pro vás několik tipů, jak si přizpůsobit domov svému ideálu. Kromě pohodlí je potřeba myslet také na zdraví, které je základním kamenem pro spokojený život.

  1. Zlepšete kvalitu ovzduší: Ovzduší ovlivňuje náladu a psychické i fyzické rozpoložení člověka, proto je potřeba zajistit v místnostech kvalitní a čistý vzduch. Pravidelně větrejte, používejte čističky vzduchu a vyhýbejte se kouření v uzavřených prostorech. Pomoci si můžete také vonnými svíčkami, tyčinkami či difuzéry, které dokáží pomocí vůní navodit kýženou atmosféru.Kvalitu ovzduší může významně zlepšit i správně nastavená klimatizace, která nejen ochlazuje, ale také filtruje a čistí vzduch od prachu a alergenů. Dbejte na pravidelnou údržbu a čištění filtrů klimatizačních jednotek, aby byla zajištěna jejich maximální účinnost
  2. Regulujte vlhkost: Vlhkost v uzavřených prostorech vede k tvorbě plísní a nepříjemného štiplavého zápachu. Ideální vlhkost v interiéru (mezi 30 a 50 %) vám pomůže zajistit časté větrání, kvalitní zateplení domu a oken, ventilátory na vlhkých místech a případně odvlhčovače.
  3. Dbejte na soukromí: A to jak od okolního světa, tak i od zbytku rodiny. Zajistěte si v domě klidné místo, kde se můžete uvolnit a být sami, v klidu meditovat a odpočívat. Kromě toho ale zajistěte soukromí celého domu – pořiďte si zatemňovací závěsy, případně praktické venkovní žaluzie, které vás ochrání před přírodními živly, pohledy kolemjdoucích i před zloději.
  4. Nenechte se rušit hlukem okolí: Otázka soukromí souvisí také s odhlučněním bytu. Používejte zvukové izolace, tlumicí materiály a tlumiče hluku, které vám dodají pocit, že bydlíte na samotě u lesa, i když jste zrovna v paneláku uprostřed města.
  5. Udržujte příjemnou teplotu: I teplota má vliv na rozpoložení člověka. V létě chlaďte a v zimě topte tak, abyste dosáhli pohodlné teploty. Pomoci mohou opět žaluzie a jiné stínicí techniky, které v létě udržují příjemný chládek a v zimě naopak těsní a drží teplo uvnitř.
  6. Zajistěte bezpečnost: Bezpečnost je základním aspektem pro dobrý pocit. Proto odstraňte veškerá bezpečnostní rizika – zabezpečte dům či byt před zloději a jinými nevítanými hosty, ale myslete také na nástrahy doma, jako jsou kluzké podlahy, uvolněné schody nebo používání toxických látek.
  7. Vytvořte si příjemný a stimulující prostor: Zařiďte si domov tak, aby se vám v něm líbilo a abyste se v něm cítili sví. Přizpůsobte si barvy na stěnách, pořiďte si pokojové květiny, které pomohou jak s kvalitou vzduchu, tak s dokreslením atmosféry. Stejně tak vsaďte na kvalitní postel, gauč a jídelní židle, které ovlivňují vaše požitky z jídla a odpočinku. Slaďte si domov podle svého, ať působí útulně a odráží vaši osobitost. Skvělým způsobem může být nástěnná stírací mapa, na které si můžete s rodinou zaznamenávat, kam jste se společně podívali.

Nabídka nemovitostí

Nové články