PHOTO-2024-06-01-16-39-28

Rakouská dálniční známka: Na motorce do Rakouska v roce 2024

Komentáře: 0

Cestování na motorce po Rakousku nabízí nejen úchvatné scenérie, ale také jedinečný zážitek z jízdy po malebných alpských silnicích a rychlostních dálnicích. Pokud plánujete cestu do Rakouska na motorce v roce 2024, je důležité vědět, že stejně jako auta, i motocykly potřebují mít platnou rakouskou dálniční známku. V tomto článku se dozvíte, kde si známku pořídit, jak ji správně umístit na motorku a jaké jsou ceny pro motocykly.

Kde zakoupit dálniční známku?

Rakouskou dálniční známku můžete zakoupit na mnoha místech jak v Rakousku, tak v zahraničí. V Rakousku jsou dálniční známky k dispozici na více než 6 000 prodejních místech, jako jsou čerpací stanice, trafiky, automotokluby a další prodejny. Pro motorkáře je doporučeno využít portál https://atvignette.at/cs/, kde je vše popsáno v českém jazyce, což usnadňuje nákup a snižuje riziko chyb. Tento portál umožňuje snadno a rychle zajistit platnou dálniční známku pro vaši cestu. V České republice lze rakouské dálniční známky pohodlně zakoupit na benzinových pumpách v blízkosti hranic s Rakouskem nebo na pobočkách ÚAMK.

Ceny dálničních známek pro motocykly

Dálniční známka Rakousko pro motocykly a její ceny:

  • 1 Denní známka: EUR 8.40
  • 10 Denní známka: EUR 9.60
  • 2 Měsíční známka: EUR 19.00
  • Roční známka: EUR 51.50

Tyto ceny se mohou mírně lišit v závislosti na aktuálních směnných kurzech a případných poplatcích.

Kam umístit dálniční známku na motorce?

Nalepovací dálniční známka Rakousko by měla být umístěna na dobře viditelném a přístupném místě na vaší motorce, ideálně na vidlici nebo na rámu motorky, kde nebude snadno poškozena nebo ztracena. Pokud využíváte digitální známku, nemusíte se starat o její fyzické umístění, protože je vázána na registrační značku.

Zajímavé trasy a výletní cíle pro motorkáře v Rakousku

Rakousko je rájem pro motorkáře díky svým malebným silnicím, alpským průsmykům a nádherným přírodním scenériím. Zde jsou některé z nejlepších výletních cílů a tras, které byste neměli vynechat:

Grossglockner Hochalpenstrasse

Tato slavná vysokohorská silnice nabízí dechberoucí výhledy na nejvyšší horu Rakouska, Grossglockner. Silnice je otevřena od května do října a je ideální pro motorkáře hledající vzrušení z jízdy po klikatých cestách.

Silvretta Hochalpenstrasse

Tato trasa je známá svými krásnými výhledy na Alpy a serpentinami, které motorkáři milují. Nachází se mezi Vorarlberskem a Tyrolskem a je jednou z nejkrásnějších alpských silnic.

Tauernské průsmyky

Tauernské průsmyky nabízejí úchvatné scenérie a náročné silnice, které jsou skvělé pro zkušené motorkáře. Patří sem například průsmyk Katschberg a Radstädter Tauern.

Úseky, kde je potřeba dálniční známka – viněta

Pro všechny motorová vozidla včetně motocyklů platí povinnost mít rakouskou dálniční známku na dálnicích a rychlostních silnicích. Mezi hlavní úseky patří:

  • Dálnice A1 (West Autobahn)
  • Dálnice A2 (Süd Autobahn)
  • Dálnice A10 (Tauern Autobahn)
  • Dálnice A12 (Inntal Autobahn)
  • Dálnice A14 (Rheintal/Walgau Autobahn)

Ujistěte se, že máte platnou dálniční známku před vjezdem na tyto úseky, abyste se vyhnuli pokutám.

Závěr

Cestování na motorce po Rakousku je skvělým způsobem, jak prozkoumat tuto krásnou zemi. Ať už se rozhodnete pro tradiční nalepovací dálniční známku nebo bude vaší volbou rakouská dálniční známka online, vždy budete mít jistotu, že splňujete zákonné požadavky.

Nabídka nemovitostí

Nové články