chimney-7303727_1280

Kotlíkové dotace: jak zažádat, kdo má nárok a co je třeba vědět

Komentáře: 0

Představte si, že se nacházíte uprostřed zimy a váš starý kotel na pevná paliva začíná vykazovat známky opotřebení. Účty za energie rostou, váš dům se těžko vytápí, a vy navíc víte, že od září 2024 bude jeho provoz v rozporu s novými zákony o ochraně ovzduší. Co s tím? Pro mnoho domácností s omezenými příjmy se může výměna starého kotle zdát finančně nedostupná. Právě v této situaci mohou pomoci kotlíkové dotace, které vám umožní nejen splnit zákonné požadavky, ale také výrazně snížit náklady na vytápění a zlepšit komfort vašeho domova.

Legislativní pozadí a termíny

Od 1. září 2024 vstupuje v platnost zákon, který zakazuje používání kotlů spadajících pod emisní třídu nižší než 3. Pokud stále používáte starý kotel, který nesplňuje tuto normu, je nyní ideální čas přemýšlet o jeho výměně. Domácnosti s nižšími příjmy, které se obávají vysokých nákladů na nový zdroj vytápění, mohou využít kotlíkových dotací, které výrazně sníží finanční zátěž spojenou s touto investicí.

Kdo má nárok na kotlíkové dotace

Kotlíkové dotace jsou určeny pro domácnosti s nižšími příjmy, které vlastní nebo spoluvlastní nemovitost, jež slouží k trvalému bydlení. Nárok na dotaci mají především:

  • Starobní důchodci a invalidní důchodci 3. stupně: Žadatelé a všichni členové jeho domácnosti musí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně ke dni podání žádosti.
  • Příjemci příspěvku na bydlení: Pokud žadatel nebo člen jeho domácnosti pobíral příspěvek na bydlení od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti, splňuje také podmínky pro získání dotace.

Co je možné financovat z dotace

Dotace pokrývá výměnu starých kotlů na pevná paliva, které nesplňují emisní třídy 3, 4 a 5, za nové ekologické zdroje vytápění. Mezi podporované typy zdrojů patří:

  • Kotle na biomasu s ručním přikládáním paliva: Tyto kotle musí splňovat minimální energetickou třídu A+ dle evropských norem.
  • Kotle na biomasu s automatickým přikládáním paliva: Také tyto kotle musí mít minimální energetickou třídu A+.
  • Tepelná čerpadla: Podporována jsou čerpadla s energetickou třídou A+ a lepší.

Výše dotace a způsobilé výdaje

Podpora z kotlíkových dotací může dosáhnout až 95 % způsobilých výdajů, přičemž maximální částky se liší podle typu nového zdroje tepla:

  • Tepelné čerpadlo: Až 180 000 Kč.
  • Kotel na biomasu s ručním přikládáním: Až 130 000 Kč.
  • Kotel na biomasu s automatickým přikládáním: Až 130 000 Kč.

Mezi způsobilé výdaje patří nejen nákup a instalace nového kotle nebo tepelného čerpadla, ale i úpravy spalinových cest, instalace akumulačních nádrží, kombinovaných bojlerů, a dokonce i náklady na projektovou dokumentaci či administraci žádosti.

Jak zažádat o kotlíkovou dotaci

Příjem žádostí o kotlíkové dotace probíhá prostřednictvím krajských úřadů, které začaly přijímat žádosti od léta 2023. Pro podání žádosti je třeba mít připraveny následující dokumenty:

  • Formulář žádosti.
  • Doklad o technické kontrole stávajícího kotle.
  • Fotodokumentaci stávajícího kotle a komínového tělesa.
  • Potvrzení o příjmu důchodu nebo příspěvku na bydlení.
  • Souhlas spoluvlastníků nemovitosti (pokud je relevantní).

Po instalaci nového zařízení je nutné doložit i další dokumenty, jako jsou faktury, doklady o instalaci, ekologické likvidaci starého kotle a další.

Alternativy pro ostatní domácnosti

Pokud nesplňujete podmínky pro kotlíkové dotace, můžete využít program Nová zelená úsporám, který poskytuje podporu až do výše 50 % způsobilých výdajů na výměnu nevyhovujících kotlů. Tento program je určen pro širokou škálu žadatelů, včetně vlastníků rodinných domů i bytových jednotek. Nabízí také možnosti kombinovat dotace s dalšími opatřeními, jako je zateplení či využití dešťové vody.

Závěr

Kotlíkové dotace nabízejí domácnostem jedinečnou příležitost, jak se vypořádat s povinnou výměnou zastaralých a neefektivních kotlů za moderní a ekologické systémy vytápění. Nejenže tak splníte zákonné požadavky, ale také snížíte své náklady na energie a přispějete ke zlepšení kvality ovzduší. Pokud splňujete podmínky, neváhejte a zažádejte si o dotaci co nejdříve. Pro ty, kteří nespadají do kategorie nízkopříjmových domácností, je tu program Nová zelená úsporám, který nabízí širokou škálu možností pro modernizaci vytápění vašeho domova.

Nabídka nemovitostí

Nové články