Automatický kávovar

Automatické kávovary v gastronomii – jak vybrat ten nejlepší?

Komentáře: 0

Káva není jen nápoj – je to zážitek, který láká zákazníky a nutí je vracet se zpět pro další. Proto by rozhodnutí o výběru správného kávovaru mělo být dobře promyšlené. Na co byste měli dbát, aby se automatický kávovar stal nejen spolehlivým pracovním nástrojem, ale také tajemstvím výjimečné chuti podávaných nápojů? Jak vybrat zařízení, které zvýší úroveň vaší nabídky a poskytne zákazníkům nezapomenutelný chuťový zážitek?

Automatický kávovar – nezbytnost, nebo doplněk?

Káva se v dnešní době stala nepostradatelnou součástí společenských setkání, obchodních schůzek nebo chvil odpočinku, takže kvalita a rozmanitost nabízených kávových nápojů má pro popularitu podniku zásadní význam. Automatické kávovary umožňují nejen přípravu široké škály káv – od klasického espressa po cappuccino nebo latte macchiato – ale díky přesné kontrole parametrů spařování zaručují, že každý šálek kávy

bude dokonalý.

Na rozdíl od tradičních metod přípravy kávy automatické kávovary automatické espresso minimalizují riziko chyb a umožňují přípravu trvale kvalitní kávy a to bez ohledu na zkušenosti personálu. Automatické kávovary jsou dnes základem každé provozovny.

Automatické kávovary – jak fungují?

Většina automatických kávovarů je vybavena vestavěným mlýnkem. Po zvolení požadovaného nápoje kávovar automaticky namele potřebné množství kávových zrn. Tím je zaručeno, že každý šálek je připraven z čerstvě namletých zrn, což se projeví lepší chutí a intenzivním aroma nápoje.

Namletá káva se přesune do spařovací komory, kde se přesně odměří. Automatický kávovar na kávu zajistí, že dané množství spařené kávy je ideální pro zvolený typ nápoje.

Po nadávkování se mletá káva pod příslušným tlakem stlačí ,kávovar vodu ohřeje a protlačí ji přes kávu,Většina kávovarů pracuje s tlakem kolem 15 barů, který baristé považují za optimální úroveň pro získání plné chuti z kávových zrn. Tento proces obvykle trvá několik sekund, po nichž je hotová káva vlitá do šálku.

Jak vybrat nejlepší automatický kávovar?

Na trhu existuje mnoho modelů kávovarů, které splňují různé potřeby baristů i zákazníků. Pro mnohé je nejdůležitější odolnost a kvalita provedení, zejména v souvislosti s intenzivním používáním. Kávovary vyrobené z nerezové oceli, odolných plastů s keramickými mlýnky se vyznačují dlouhou životností a odolností proti poškození. Díky tomu jsou ideální pro použití v náročném gastronomickém prostředí.

Důležitá je i velikost a design stroje, který se musí vejít do daného prostoru v provozovně. Optimální šířka stroje je 30-40 cm. Tyto rozměry umožňují snadné umístění kávovaru na kuchyňskou linku nebo bar, přičemž moderní design dělá z přístroje zároveň dekorativní prvek.

Jaké parametry je třeba vzít v úvahu?

  • Kapacita – v provozovnách s velkým provozem mohou nejlepší kávovary připravit 100 až 300 šálků kávy za hodinu.
  • Kapacita nádržky:
    • Nádržka na vodu – optimální kapacita se pohybuje mezi 2 a 5 litry,
    • zásobník na kávová zrna – měl by pojmout 1 až 1,5 kg kávových zrn,
    • zásobník na kávovou sedlinu – v ideálním případě by měl pojmout 25 až 40 porcí.
  • Kapacita pro různé nápoje – nejlepší kávovary nabízejí přípravu 12 až15 různých druhů nápojů, včetně espressa, cappuccina, latte macchiata, americana, flat white nebo ristretta.
  • Regulace intenzity – dobrý kávovar by měl nabízet nastavitelnou sílu kávy v rozmezí 6 až 14 gramů kávy na šálek.
  • Tlak – nejlepší kávovary nabízejí tlak 15-19 barů pro optimální extrakci chuti a aroma.
  • Automatické čištění a odstraňování vodního kamene – vyplatí se vybrat si espresovač, který nabízí automatický cyklus čištění po každém použití a odstraňování vodního kamen, které lze naprogramovat po přípravě každých 1000-2000 šálků.
  • Programovatelné možnosti – lze naprogramovat 6-10 oblíbených kávových receptů s přizpůsobitelnými parametry, jako je množství vody, mléka a intenzita kávy.
  • Výkon spotřebiče – nejlepší kávovary mají příkon mezi 1450 a 1850 watty, což zaručuje rychlý ohřev a vysoký výkon.
  • Energetická účinnost – spotřebiče s energetickou třídou A+ nebo A++ jsou energeticky nejúčinnější.

Další funkce a moderní technologie automatických kávovarů

Při výběru automatického kávovaru do gastronomického zařízení se vyplatí věnovat pozornost také doplňkovým funkcím a moderním technologiím. Jednou z takových funkcí je automatický systém napěnění mléka, který umožňuje dosáhnout dokonalé konzistence mléčné pěny – nezbytné pro přípravu latté nebo cappuccina. Moderní kávovary jsou také vybaveny dotykovými displeji s intuitivním ovládáním, které umožňuje rychlý přístup k oblíbeným nápojům a nastavení parametrů přípravy. Za zmínku stojí také funkce nahřívání šálků, která zajistí, že káva bude hostům dodána v ideální teplotě.

Nabídka nemovitostí

Nové články